Lämpimät kesäpäivät suorastaan kutsuvat veden ääreen ja jos mieli haikaa myös seikkailuun, voi purjehtiminen tuntua oivalta harrastukselta. Lähes mikään muu kokemus ei pysty tuomaan samaa tunnetta, kuin purjehtia aavalla merellä, tuulen puhaltaessa ja horisontin kadotessa kaukaisuuteen. Harrastuksena laji on myös mitä palkitsevin, kunhan siihen perehdytään ensin kunnolla. Kun perusasiat on kunnossa, saadaan erittäin hyvää liikuntaa mieleisen puuhan parissa ja tätä voi melkein kutsua aerobiseksi treeniksi, sillä kalorit katoavat tiuhaan tahtiin. Lisäksi se auttaa myös mieltä toimimaan paremmin, rentouttamalla ja vähentämällä stressiä. Isommissa aluksissa myös kommunikointi taidot kehittyvät, sillä muuten vene ei etene mihinkään suuntaan. Jos laji on vielä uusi, kannattaa tutustua näihin vinkkeihin, jotka jokaisen purjehtijan tulisi tietää. Oli kyseessä sitten viikon seikkailu merillä, lyhyt iltapäiväpurjehdus, tai vaikka kurssi lajin parissa, tarvitaan tiettyjä asioita, jotta reissu on onnistunut.

  • 1. Minne matka käy ja minkälainen sää on tiedossa

Jokainen kohde asettaa omat rajoituksensa ja mahdollisuudet veneellä kulkemiseen ja tämä vaikuttaa tietenkin myös kokemukseen kokonaisuutena. Matkan pituus, sää ja muut tekijät auttavat tekemään realistisen suunnitelman ja mahdollistaa oikean varustautumisen.

  • 2. Hyvät kengät ovat ykkönen!

Kuten varmasti jo tiedetään, veneen kansi voi muuttua hetkessä äärettömän liukkaaksi. Tämän takia kengät ovat yksi tärkeimmistä varusteista, joita otetaan mukaan. Kumipohjaiset kengät ja sellaiset sandaalit, joissa varpaat jäävät piiloon, ovat paras vaihtoehto vammojen ja onnettomuuksien estämiseksi. Varvassandaalit eivät ole erityisen hyvä idea ja pahimmillaan mukaan otetaan perinteiset katukengät, mitkä ovat täysin hyödyttömät laivalla. Kohteliaisuuden takia kannattaa myös muistaa, että mustapohjaiset kengät voivat jättää jälkiä veneen lattiaan, eli niitäkään ei kannata mukaan ottaa.

  • 3. Minkälaiselle alukselle lähdetään?

Varsinkin jos kyseessä on purjehduksen harjoitteleminen, täytyy tiedostaa että vaihtoehtoja veneiden suhteen on monia. Aloittelijan on hyvä mennä ensin mukaan sellaiseen veneeseen, jossa on kokenut kapteeni, jotta hommat opitaan kunnolla. Tietenkin rentoutumiseen sopii parhaiten täydellä miehistöllä varustettu vesseli, jolloin itse ei tarvitse huolehtia mistään muusta, kuin rentoutumisesta.

  • 4. Ruoan kanssa pitää olla tarkkana!

Oli kyseessä sitten päiväreissu, tai vaikka useiden viikkojen seikkailu, ruokaa tulee varata mukaan. Aterioiden suunnittelu on tärkeää etukäteen ja tässä tulee huomioida lukuisia seikkoja. Ensinnäkin tulee miettiä, kuinka monta henkilöä laivalla on, tietenkin koko miehistö mukaan laskien. Mahdolliset allergiat tulee ottaa ylös ja tarvittavat valmistusvälineet tulee varata etukäteen. Eksoottisten vaihtoehtojen sijaan kannattaa suosia käytännöllisiä ruokia, joita on helppo nauttia kannella.

  • 5. Ensiapupakkaus aina mukaan!

Yksinkertaisesta ensiapupakkauksesta tulee löytyä ainakin laastareita, puhdistukseen tarkoitettua nestettä, laastariteippiä ja kipulääkkeitä. Lisäksi kannattaa harkita myös muutaman ylimääräisen apuvälineen ottamista mukaan, sillä laivalla voi ilmetä monenlaisia vammoja, aina murtuneista luista mustelmiin, haavoihin ja tietenkin palovammoihin. Asiaan erikoistuneista kaupoista voi ostaa valmiin paketin, joka on suunniteltu juuri merimatkoja varten ja nämä ovat useimmiten edullisempia, kuin tarvikkeiden ostaminen erikseen. Kannattaa myös huomioida matkustajien erilaiset tarpeet, sekä varsinkin se, kärsiikö joku matkustajista pahoinvoinnista helposti, ja varata asianmukaiset lääkkeet ja tarvikkeet mukaan.

  • 6. GPS, kompassi ja kartta!

GPS on tietenkin paras navigointiin tarkoitettu vehje ja onkin valmiina kaikissa älypuhelimissa ja tableteissa, jolloin se on helppo ottaa mukaan. Varmuudeksi kannattaa kuitenkin varata myös vanhanaikainen kartta ja kompassi kyytiin, sillä jos signaaleissa on vikaa, tai akku pääsee loppumaan, voidaan joutua isompaan pulaan. Tietenkin karttaa ja kompassia tulee myös osata käyttää!