Purjehtiminen on useiden ihmisten mielestä sivistynyttä ja rentoa harrastamista, jossa vietetään kauniit kesäpäivät istuen laivan kannella, uimapuku päällä ja iso hattu päässä. Kädessä on tietenkin kylmä drinkki ja mahdollisesti jopa hiukan purtavaa, jota voidaan napostella kaikessa rauhassa, auringon porottaessa taivaalla ja tuulen hulmutellessa hiuksia. Mikään ei voisi olla sen rennompaa, kuin horisontin ihaileminen ja aaltojen hiljaisen kuohunnan kuunteleminen. Keli on mitä ihanteellisin ja hyvällä lykyllä maisemaa voi jopa koristaa muutama hyppivä delfiini, tai vaikka lentokalat, jotka esittelevät taitojaan. Kukapa ei haluaisi uppoutua vastaavaan harrastukseen ja saada samat kokemukset, joita niin usein esitetään televisiossa, sekä valkokankaalla, eikä suinkaan turhaan, sillä joskus purjehtiminen on juuri tätä.

Varsinkin jos mukana on osaava miehistö, on matkanteko usein mukavaa ja jouhevaa. Hyvin harvoin rennoilla reissuilla tapahtuu suurempia ongelmia tai hätätapauksia ja osaavien purjehtijoiden liikkeet on kuin tanssia. Mastojen, kannen ja ruorin välillä liikutaan sukkelasti, vene vaihtaa suuntaa kuin itsestään ja se tuntuu jopa kuuntelevan ajatuksia, löytäen juuri täydellisen vauhdin liikkumiseen, tai rauhaisaan rentoutumiseen. Totuus voi kuitenkin olla täysin erilainen asia, eikä kokemattomalla veneen omistajalla ole vielä välttämättä minkäänlaista hajua siitä, kuinka vaarallista ja vaativaa purjehtiminen voi olla. Erityisesti jos lähdetään kisaamaan, on panokset korkealla, vauhti hurja ja työskentely nopeaa, jolloin myös virheiden mahdollisuus kasvaa huomattavasti.

Vaaroja on joka puolella ja ne voivat yllättää kokeneemmankin konkarin!

Elokuvien ja television maailmasta tutut tappajahait ja isot myrskyt eivät toki ole ne yleisimmät vaarat, vaan pelkästään loukkaantumiset ja sairastumiset kannella tekevät harrastuksesta haastavan. Lähes kaikki purjehdusta harrastavat loukkaantuvat harrastuksen parissa jossain vaiheessa, vaikka oltaisiin kuinka varovaisia tahansa ja otettaisiin mahdollisimman paljon riskejä huomioon. Pelkästään merellä yleiset sairaudet ja luonnon aiheuttamat vammat, kuten palanut iho, pahoinvointi, nestehukka ja hypotermia, vaivaavat tuhansia purjehtijoita. Ongelmana onkin se, että veneellä ollaan hyvin pitkälle luontoäidin armoilla, eivätkä mitkään ennusteet voi täysin estää ongelmatilanteita, sillä sääkin voi muuttua äkisti ja yllättää kapteenin, sekä miehistön, hetkessä.

Vammat puolestaan ovat yleisiä laivan tehtävissä, ja tähän pätee vähän sama laki kuin siihen, että suurin osa loukkaantumisista tapahtuu kotona. Mitä enemmän aikaa käytetään laivalla, sitä suurempi mahdollisuus loukkaantumiseen on, vaikka tietenkin kokemus auttaa estämään typerimmät vammoihin johtavat virheet. Purjehtijoilta voi kuitenkin kysyä, kuinka moni on joskus esimerkiksi kompastunut naruihin, ja rehellisesti tämän on kokenut melkein jokainen. Kaatumiset ovat hyvin yleisiä liukkaalla kannella ja tämän johdosta sijoiltaan lähteneet jäsenet, sekä aivotärähdykset, ovat myöskin arkipäivää. Kannattaa siis pitää tämä mielessä silloin, kun mietitään sopiiko harrastus itselle, sillä purjehtiminen ei ole pelkästään kauniissa maisemassa seilaamista, vaan kovaa työtä, mihin liittyy aina omat riskinsä.

Kannattaako edes kokeilla purjehtimista?

On hyvä miettiä, onko harrastus mistään kohtaa rentouttavaa, vai ainoastaan hurjapäitä kiehtova tapa tuoda jännitystä elämään. Tässä asiassa pitää huomioida monia seikkoja. Useimmat kokeneemmat seilaajat kertovat, että harrastus voi olla molempia, välillä samaan aikaan ja välillä erikseen. Osalle tämä on ainoastaan tapa nauttia vapaista päivistä, eikä tarkoituksena ole voittaa kilpailuita tai olla se nopein paatti. Toisille taas harrastus on muodostunut lähes elämäksi ja kisoissa reissataan ympäri maailmaa. Tietenkin jälkimmäisessä tapauksessa myös onnettomuuksien mahdollisuus kasvaa, sillä tunnelma on hyvin erilaista, kuin rauhaisan purjehduksen aikana. Se ei silti tarkoita, etteikö myös rennommalla retkellä olisi omat vaaransa, jotka tulee tiedostaa!