Ensimmäisten purjeveneiden historia ulottuu jo yli 3000 vuoden päähän ennen ajanlaskun alkua ja muinaisten egyptiläisten uskottiin keksineen nämä purjealukset. Purjealuksia käytettiin kuljettamaan tavaraa pitkin Niilin jokea ja se tarjosikin huomattavasti maalla kulkemista helpomman ja nopeamman tavan kommunikoida ja vaihtaa tavaraa. Purjealuksilla on rikas historia ja vaikka ne uhkasivatkin kadota teknologian kehittyessä, on harrastus saanut uutta tuulta purjeisiinsa. Nykyään purjehtimista pidetään ainutlaatuisena harrastuksena, jossa käytetään tuulienergiaa kuljettamaan venettä tai laivaa eteenpäin moottorin sijasta. Enää aluksia ei niinkään nähdä konkreettisessa käytössä, vaan ne ovat harrastajien ja kilpailijoiden aluksia, joita käytetään myös museoissa ja markkinoinnissa. Harrastuksen parhaimpiin puoliin kuuluu se, että haluttiin sitten nauttia vain rennoista viikonlopuista, tai kisata kunnolla, seikkailuita on jatkuvasti luvassa, kun astutaan laivan kannelle.

Suosituimpia purjealuksia

Useimpien tilastojen mukaan suosituimpia purjealuksia ovat pienimmät purjeveneet, mikä onkin varsin loogista. Ensinnäkin pieniä veneitä voi ohjata jopa yksin, tai pienellä miehistöllä ja niitä voidaan hankkia suhteellisen edulliseen hintaan verrattuna suurempiin aluksiin. Myöskin pienten purjeveneiden ylläpito ja huoltaminen on paljon edullisempaa kuin massiivisten purjelaivojen. Laaseriksi kutsuttu 14 jalkainen purjevene on tällä hetkellä kaikista suosituin purjevene ja sitä käytetään sekä kisaamiseen, että historiallisissa tapahtumissa. Näitä pieniä ja vikkeliä purjeveneitä on tuotettu yli 200 000 kappaletta ja niitä löytyy 122 maasta. Se on erinomainen valinta erityisesti perheille, jotka haluavat helppoa ja nopeaa liikkumista, ilman suurempaa säästöjen tuhlaamista. Kilpailijoille vene taas sopii sen takia, että huippusuoritukseen pääseminen vaatii hyvin tarkkaa työtä miehistön puolelta, eli taitoja koetellaan.

Vinkkejä aloittelijoille

Purjehtimisen harjoitteleminen voi tuntua alkuun hyvin haastavalta tehtävältä, mutta tätä voi verrata uimisen opetteluun. Ensin tulee kastaa varpaat veteen ja kokenut ohjaaja pystyy helposti opettamaan kaiken tarvittavan lyhyessäkin ajassa. Jo tunnissa keretään keräämään tietoa siitä, millä nimellä kutsutaan veneen etupäätä, miksi masto on sijoitettu tiettyyn paikkaan ja miten sitä tulee käsitellä, mikä on vasen ja oikea vedessä ollessa ja mitä muita asioita tulee huomioida, kun lähdetään harjoittelemaan purjehtimista. Suomessa on lukuisia luotettavia ja suosittuja kouluja, jossa aloittelijat pääsevät karttamaan taitojaan.

Harrastuksesta kiinnostuneiden kannattaa myös miettiä muutamia asioita, mitkä tietyt ominaisuudet tekevät oppimisesta helpompaa. Esimerkiksi tuulen suunnan määrittäminen on tärkeä taito ja tämä on helppo havaita laivan lippua tarkkailemalla. Mikäli vastaavaa kiintopistettä ei ole, voidaan tuulen suuntaa päätellä ihan tuntumuksen perusteella. Toinen tärkeä ja nopeasti opittava taito on suoraan ohjaaminen ja tässä tuleekin käyttää sekä lihaksia, että koko massaa, jotta homma pysyy hallussa paremmin. Kolmas tärkeä seikka on tunnistaa se, onko purje kiinnitetty oikein. Osaava opettaja näyttää kaikki ne asiat, mitä tulee huomioida ja mistä voidaan havaita, onko vene tai laiva valmis lähtemään seikkailulle.

Turvallisuus ennen kaikkea!

Jotta veneily olisi turvallista, oli kyseessä sitten purjealus, jahti tai vaikka soutuvene, tulee aina muistaa asianmukaiset varusteet. Esimerkiksi pelastusliivit ovat pakolliset tietyillä alueilla, ja ne on oltava vähintään mukana joka paikassa. Käytännöllisistä syistä kannattaa myös varata mukaan paljon aurinkorasvaa, sekä ensiapupakkaus, mikäli vammoja ja vahinkoja pääsee syntymään. Pattereita on hyvä olla mukana varalle ja tietenkin GPS sekä kartat ovat tärkeät välineet, ettei aavalle merelle jäädä koko iäksi. Riippuen myös siitä, kuinka pitkä reissu on kyseessä ja minkälaisella veneellä ollaan liikkellä, voidaan tarvita vaihtelevasti erilaisia tarvikkeita. Turvallisuuden kannalta on oleellista perehtyä asiaan ennalta, varata mukaan tarvittavat välineet ja kuunnella kokeneempia purjehtijoita.