Maailman ympäri purjehtiminen voi kuulostaa romanttiselta seikkailulta, mutta kun todellisuus iskee, voi tunnelma olla varsin erilainen. Kannattaakin miettiä pitkään ja tarkasti, sopiiko tämänkaltainen seikkailu itselle. Pelkästään valmistautumiseen tulee käyttää päiviä, viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia ja vinkkejä tulee etsiä perehtymällä sekä alan kirjallisuuteen, että muiden matkailijoiden vinkkeihin. Päässä pyörii miljoonia kysymyksiä ja huolia, joten kaikkiin niihin on löydettävä vastaukset, sekä ratkaisut. Totuutta ei kuitenkaan päästä näkemään, ennen kuin matkalle on itse lähdetty ja koettu ne tilanteet, joita ei edes pystytty odottamaan. Purjehtimisen opettelu on vasta alkua ja suuren haasteen voi aiheuttaa myös veneessä asuminen, varsinkin jos mukana on lapsia. Yksinkertaisetkin asiat, kuten kaupassa käyminen, on täysin erilainen kokemus, ja tästä syystä luonnon armoille jääminen tulee olla tarkasti tiedostettu päätös. Purjehtiminen ei ole myöskään ruusuilla tanssimista, sillä vaikka aamulla herätäänkin väsyneinä, päivän hommat on hoidettava. Mieti siis seuraavia kysymyksiä, ennen kuin nostat purjeet ylös ja lähdet kohti auringonlaskua!

  • 1. Minkälainen kuva itsellä on purjehtimisesta? Mikäli ajatuksena on istua kannella, nauttia muutama drinkki ja rentoutua, ollaan pahasti väärässä suunnassa. Purjehtiminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa, ja tämä on sisäistettävä.
  • 2. Ruokien valmistuksesta voi tulla extreme- harrastus! Kun purjevene keinuu laidalta toiselle, on vaarallisia tilanteita runsaasti, varsinkin keittiössä. Sapuskaa pitäisi saada miehistölle tehtyä, mutta samalla läikkyvä öljy uhkaa polttaa ihon.
  • 3. Aikataulussa tulee pysyä ja tavoitteet saavuttaa sovitusti? Jos purjehtimaan lähdetään tällä mielentilalla, on reissu tuomittu epäonnistumaan. Joskus matkustaminen voi kestää viikkoja pidempään, jopa pienellä välimatkalla, eikä luontoäitiä kiinnosta purjehtijan omat aikataulut laisinkaan.
  • 4. Raikas bensan tuulahdus on arkipäivää! Kuten jo sanottu, purjeveneen pyörittäminen vaatii paljon aikaa ja työtä, joten hiki tulee virtaamaan runsaasti. Useiden päivien aikana ollaan hikisiä, likaisia ja tuoksahdetaan sekä öljyltä, että dieseliltä. Hajuherkille tai hygienia friikeille tämä harrastus ei ole paras.
  • 5. Samat vaatteet tulevat liiankin tutuiksi! Mikäli ajatus saman uimapuvun, tai muutaman kappaleen, käyttämisestä putkeen viikkojen ajan tuntuu tuskalliselta ajatukselta, kannattaa miettiä matkaamista uudestaan. Purjehtiminen on märkää puuhaa, eikä vaatteiden peseminen ole aina helppoa!
  • 6. Ylellisyydet ja arjen hemmottelu unohtuu nopeasti! Mikäli kampaamokäynnit, manikyyrit, pedikyyrit ja salilla käyminen on jotain mistä ei haluta luopua, kannattaa unohtaa purjehtiminen kokonaan. Viikkojen taistelu myrskyjä ja aallokkoa vastaan jättää sekä hiukset, että kynnet, epätoivoiseen kuntoon! Toisaalta kunto kasvaa, mutta lähinnä kestävyyden osalta!
  • 7. Aurinko paahtaa päivästä toiseen! Vaikka rannalla auringon ottaminen voikin tuntua ihanalta ajatukselta, on karu totuus järkytys. Paahtava helle ja meren heijastamat auringonsäteet saavat ihon palamaan hetkessä, eikä rakkuloillekaan noussut iho voi olla tekosyy päivittäisten puuhien unohtamiselle.
  • 8. Aikaiset herätykset mahdottomuus? Unohda seilaaminen! Vahtia täytyy joskus pitää vuoroissa ja mikäli aikainen herääminen nostattaa pintaan lähinnä ajatuksen motata herättäjää, ei purjehtiminen ole välttämättä paras mahdollinen harrastus!
  • 9. Sataa sataa ropisee ja runsaasti! Laivasta löytyy lähes aina joku paikka, mikä vuotaa, tai vaatii korjausta, ja tämän asian kanssa on vain elettävä. Mikäli pelkästään pieni veden lorina häiritsee yöunia, kannattaa veneily ja tähän liittyvä elämäntapa unohtaa.
  • 10. Kaupassa käynti on elämys aina! Useimmiten jokainen kauppareissu kestää yksinään yli 3 – 4 tuntia. Mikäli ajatus saa niskavillat nousemaan pystyyn, on helpompi pysyä kotosalla. Lisäksi kannattaa huomioida, että kauppalistan tulee kattaa kaikki tarvittava, eikä mitään saa unohtaa!